Göçmen Kaçakçılığı Suçu
Göçmen kaçakçılığı suçu Dolaylı yollardan ya da doğrudan kişinin menfaati bulunması sebebi ile yasa dışı yolları tercih ederek ülkeye yabancı uyruklu bireylerin sokulması, ülkede bulunan vatandaşların ya da yabancı uyruğa sahip olan vatandaşların yabancı ülkelere çıkarılması göçmen kaçakçılığı suçunu meydana getirir. Bu yazı içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ olarak göçmen kaçakçılığına ilişkin hazırlanan bilgilerde yer almaktadır.
Genel olarak, göçmen kaçakçılığı yapan kişiler maddi kazanç sağlamak için bu yolu tercih ederler. Bu kişiler ya Türkiye’ye yabancıları yasadışı yollarla getirirler ya da Türkiye’de bulunan kişileri yasadışı yollarla yabancı ülkelere götürürler. Göçmen kaçakçılığı, bilerek ve isteyerek gerçekleştirilen bir suçtur.
Göçmen kaçakçılığı, maddi gelir elde etme amacıyla doğrudan veya dolaylı yoldan suçlanan kişiler için beş ila sekiz yıl hapis cezasına çarptırılır. Göçmen kaçakçılığı cezasının paraya çevrilmesi mümkün mü? Göçmen kaçakçılığı cezası bir yıl ya da bir seneden az ise paraya çevrilebilir. Ancak ceza bir seneden fazla ise göçmen kaçakçılığı paraya çevrilmez
Göçmen Kaçakçılığı Cezası
TCK.m, göçmen kaçakçılığı suçlamasıyla cezalandırıldı. Göçmen kaçakçılığı cezaları 2024’te ne olacak? İnsanlar birçok nedenden dolayı ülkelerinde yaşamak istemezler. Normalde savaş, ekonomik kriz ve diğer zorluklar nedeniyle ülkelerinden ayrılırlar. Sonuç olarak, yasadışı yollara başvururlar ve bazı kişilere para vererek ülkelerinden ayrılırlar.
Göçmen kaçakçılığı yapanlar yakalandıklarında çeşitli cezalara çarptırılırlar. Göçmen kaçakçılığı suçundan tutuklananlar beş ila sekiz yıl hapis cezasına çarptırılır. Bir kişinin göçmen kaçakçılığı suçundan tutuklanması durumunda, suçu bir yıldan az ise para cezasına çevrilebilir. Göçmen kaçakçılığından tutuklanan bir kişi, beş ila sekiz yıl arasında ise para cezasına çarptırılmayacaktır.
Sınır Dışı Etme (Deport) Kararına Karşı Ne Yapılabilir?
Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu iletmelidir. Mahkemeye yapılan başvurular 15 gün içinde incelenir. Mahkemenin bu konudaki kararı kesindir. Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava süresi içinde veya yargılama sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilmez.”” olarak belirtilmiştir.
TCK nın 79 maddesi nedir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Uluslararası Suçlar Kısmı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Bölümünün 79. Maddesi, göçmen kaçakçılığı suçunu tanımlar.
Bir yabancıyı ülkeye sokan, ülkede kalmasına izin veren veya Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına izin veren kişi, TCK m.79 gereği Göçmen Kaçakçılığı Suçu kapsamında cezalandırılır.
Kaynak: https://www.kadirkarakus.av.tr/gocmen-kacakciligi/