Kütahya Haberler Haber Ayaz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dekoratif Sıva Çeşitleri

Dekoratif Sıva Çeşitleri

admin admin -
15 0

Dekoratif Sıva Çeşitleri

Dekoratif sıva çeşitleri ana olarak dört grup altında incelenir. Bunlar uygulama yapılan yere göre, üretim şekillerine göre, bağlayıcı özelliğine göre ve uygulandığı duvarın yüzeyine göredir. Bu çeşitler de kendi içerisinde gruplara ayrılır. Uygulanan yere göre sıvalar iç sıva ve dış sıva olmak üzere iki gruba ayrılır. Üretim şekillerine bakıldığında sıvalar yerinde karışım sıvalar ve fabrika üretimi olan hazır sıvalar olmak üzere iki gruba, bağlayıcı özelliklerine göre sıvalar mineral bağlayıcı sıvalar ve sentetik bağlayıcı sıvalar olmak üzere iki gruba ayrılır. 

Son olarak uygulanan duvarın yüzeyine göre sıvalar beton yüzey, ahşap yüzey, tuğla yüzey, gaz beton yüzey ve yalıtım malzemesi yüzeyi olarak beş gruba ayrılır. Kısaca dekoratif sıva birçok farklı çeşitte bulunur. Kullanıcılar ihtiyaçlarına en uygun olanı seçerek yapmak istedikleri işlemleri rahatlıkla yapabilirler.

Dekoratif Sıva Nasıl Yapılır?

Dekoratif sıva malzemesi cephenin yüzeyine uygulanır. Ardından tirfil adı verilen mala aracılığıyla dairesel hareketler ile desen verilmesi sağlanır. Dekoratif sıva yapılırken herhangi bir ekin yapılmaması gerekir. Yani cepheye yapılan uygulamanın tek bir defada yukarıdan aşağıya doğru indirilerek yapılması önemlidir. İşlemi bu şekilde yapmamak cephede dalgalar ve bazı izler oluşmasına neden olur. Ayrıca çok sıcak havalarda da uygulama yapılmamalıdır. Çünkü sıcak havalarda da yapılan işlemlerde dalgalar oluştuğu gözlenmiştir. Bundan dolayı dekoratif sıva 5-35 derece aralıklarında yapılmalıdır. 

Dekoratif sıvaların kalınlıkları oldukça farklı olabilir. 0,5 milimetreden başlayıp 3.5 milimetreye kadar dekoratif sıva bulmak mümkündür.  Ancak şunu bilmekte fayda var ki sıvanın milimetre olarak kalınlığı arttıkça sıva içerisinde bulunan taşın kalınlığı da artar. Dekoratif hazır mantolama uygulamalarında söve profillerinin kendine ait özel kaplamaları bulunduğundan dekoratif sıva uygulamasının yapılmasına gerek yoktur. Özellikle dış cephe mantolama uygulamaları yapılırken binaların dış görünüşü yani görselliği daha fazla düşünülür. Bundan dolayı dekoratif mantolama uygulamaları daha fazla tercih edilir.

Dekoratif Sıva İç Sıva Uygulamaları

İç sıva üretilen sıva harcı kolon, merdiven, duvar ve tavan gibi elemanların iç bölgelerine uygulanıyor. Bundan dolayı elemanlar kaplama ve boyamaya çok daha uygun hale gelir. İç sıva uygulamalarının amacı korumaktan ziyade dış görünümünü güzelleştirmektir. Dış sıva ise çoğunlukla duvar gibi düşey yapıda olan dış alanlara uygulanır. Yüzeyler boyama ve kaplamaya uygun hale getirilerek işlemler yapılır. Kısaca dekoratif sıva uygulaması oldukça kolay bir işlemdir. Ancak hem işlem öncesinde hem de işlem sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir