SON GELİŞME
--:--:--

Makine Sektörü İlk Yarıda 13,8 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi

Makine İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin makine sektörünün yılın ilk yarısında 13,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Almanya ve ABD başı çekti.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Makine Sektörü İlk Yarıda 13,8 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin makine imalat sanayisi ocak-haziran döneminde 13,8 milyar dolarlık konsolide ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam, serbest bölgelerdeki faaliyetleri de kapsıyor.

Aynı dönemde, makine ihracatının kilogram başına ortalama birim fiyatı yüzde 11 artışla 8,7 dolara ulaştı.

Yılın İlk Yarısında En Çok İhracat Yapılan Ülkeler

Yılın ilk altı ayında en yüksek ihracat, yüzde 8,7’lik artışla 1,7 milyar dolarla Almanya’ya yapıldı. İkinci sırada ise yüzde 33,9’luk artış ve 1,2 milyar dolarla ABD yer aldı. İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya ise ilk beş sırada yer alan diğer önemli pazarlar oldu.

Ürün grupları bazında bakıldığında, ihracatta en dikkat çekici artış yüzde 25,6 ile “türbin, turbojet ve hidrolik silindirler”de görüldü. Buna karşılık, “deri işleme makineleri” ihracatında yüzde 35,3’lük bir düşüş yaşandı.

Küresel Belirsizlikler ve Yeni Sanayi Paradigması

MAİB Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz, küresel sanayideki yatırım eğilimlerini ve tedarik zinciri stratejilerini etkileyen jeopolitik belirsizliklerdeki şokların kalıcı hale geldiğini belirtti. Yılmaz, artan jeopolitik risklerin, özellikle Avrupa ve Almanya’daki üreticiler üzerindeki mevcut yapısal sorunları derinleştirdiğini ifade etti.

Geleneksel sanayi kollarındaki daralmalara rağmen, savunma harcamalarındaki artışın bazı üretim alanlarında büyümeyi tetiklediğini kaydeden Yılmaz, bunun küresel sermaye ve devletlerin önceliklerinin hızla değiştiğine işaret ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin Stratejik Üretim Üssü Potansiyeli

Sevda Kayhan Yılmaz, NATO Zirvesi’nde imzalanan büyük tedarik anlaşmalarının küresel ekonominin “güvenlik odaklı yeni bir endüstriyel yapılanma” dönemine girdiğini tescillediğini söyledi. Yılmaz, savunma ve güvenlik harcamalarının 2035’e kadar milli gelirin yüzde 5’ine çıkarılması hedefinin, imalat sanayisi için önemli bir sipariş ve yatırım potansiyeli barındırdığını belirtti.

Yeniden yapılanma bütçelerinin siber güvenlikten kritik altyapı yatırımlarına kadar geniş bir alana kaynak aktarılmasını sağladığını dile getiren Yılmaz, bu durumun durgunluk yaşayan Avrupa endüstrisi için yeni bir büyüme stratejisi oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’nin, zırhlı araçlardan insansız hava araçlarına kadar geniş bir yelpazede üretim için stratejik bir lojistik ve üretim unsuru olabileceğini vurguladı.

Mevcut mühimmat açıkları ve askeri üretim kapasitesini genişletme çabalarının, Türk makine sektörünün küresel askeri-sanayi hiyerarşisinde daha üst düzey bir konuma yükselmesi için tarihi bir fırsat sunduğunu ekledi.

Savunma Standartları Sektörel Dönüşümü Hızlandıracak

MAİB Başkanı Yılmaz, savunma sanayisinin talep ettiği üstün teknolojik disipline ve sıkı düzenleme standartlarına uyumun, karlı ve uzun vadeli projelere dahil olabilmek için kritik olduğunu belirtti. Avrupa savunma tedarik zincirlerine entegrasyonun, Türk makine sektörünün kalite, izlenebilirlik, siber güvenlik ve üretim standartlarını önemli ölçüde yükselteceğini ifade etti.

Sertifikasyon ve akreditasyon süreçlerinin başlangıçta zorlu görünse de, sektörün küresel rekabet gücünü artıracak kalıcı bir dönüşüm sağlayacağını dile getiren Yılmaz, bu süreçte kamu desteklerinin devamlılığının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ülkelerin artan savunma sanayisi yatırımlarının geleneksel ekonomik dengeler üzerindeki etkilerine dair endişelere dikkat çeken Yılmaz, güçlü bir savunma altyapısının temel amacının çatışmaları körüklemek değil, caydırıcılık yoluyla barış ve güvenliği korumak olduğunu belirtti.

Makine sektörünün geliştirdiği ileri teknolojilerin savaş alanlarında kullanılmak zorunda kalınmamasını temenni eden Yılmaz, bu yatırımların kalıcı barış ve küresel istikrarın güvencesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
Makine Sektörü İlk Yarıda 13,8 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
Makine Sektörü İlk Yarıda 13,8 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
ASPİLSAN Enerji Raylı Sistemlerde Yerlilik Oranını Artırıyor
ASPİLSAN Enerji Raylı Sistemlerde Yerlilik Oranını Artırıyor
Makine Sektörü İlk Yarıda 13.8 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
Makine Sektörü İlk Yarıda 13.8 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
SPK 4 Şirketin Halka Arzını Onayladı
SPK 4 Şirketin Halka Arzını Onayladı
Hürmüz Gerilimi Küresel Piyasaları Vurdu
Hürmüz Gerilimi Küresel Piyasaları Vurdu
Türkiye’den Norveç’e İlk Yarı İhracatı Rekor Kırdı
Türkiye’den Norveç’e İlk Yarı İhracatı Rekor Kırdı
Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER AYAZ 'da saklıdır.