Panama’yı sarsan 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası tsunami uyarısı yapıldı. Ülke genelinde havalimanları kapatılırken, canlı yayınlar kesildi.
Panama’nın güneyinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Başkent Panama City’de de şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından Pasifik kıyıları için tsunami uyarısı yapıldı. Deprem, ülkenin önemli ulaşım merkezi Tocumen Uluslararası Havalimanı’nda uçuşların durdurulmasına ve Devlet Başkanı Jose Raul Mulino’nun “büyük bir felaketle karşı karşıyayız” açıklamasını yapmasına neden oldu.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Panama’nın güney ucuna yakın Pitaloza Arriba bölgesinde yerel saatle 12.56’da kaydedilen depremin yaklaşık 10 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı. Sarsıntı sonrası doğu Pasifik’te kıyısı bulunan bölgeler için tsunami uyarısı yayımlandı.
Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, sosyal medya hesabından halka sakin kalma çağrısı yaptı. Mulino, ilgili kurumların depremin etkilerine ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdürdüğünü belirtti. Ulusal basına göre, yerel makamlar ve acil durum ekipleri, depremin ardından hasar tespit çalışmalarına başladı.
Ülkenin en önemli hava ulaşım merkezi olan Tocumen Uluslararası Havalimanı, şiddetli deprem nedeniyle tüm uçuş operasyonlarını geçici olarak durdurdu. Havalimanı yönetimi, acil durum ve güvenlik protokollerini devreye sokarak pist ve terminal binalarındaki kontroller tamamlanana kadar tesisleri tedbir amaçlı kapattı. Yolcuların tahliyesine başlandı ve uçuşların güvenlik kontrolleri sonrası yeniden başlayacağı duyuruldu. İlk incelemelerde yapısal hasar veya yaralanma tespit edilmediği belirtildi.
Devlet Başkanı Mulino, Panama ve Vietnam ziyaretlerinin ardından ülkesine dönerek en çok etkilenen kentlerden Penonome’yi ziyaret etti. Mulino, bazı kara yollarının tamamen çöktüğünü ifade ederek, “Karşı karşıya olduğumuz felaket büyük. Tamamen çökmüş kara yollarımız var” dedi. Mulino ayrıca, kamu kurumlarının kapatılması ve ülke genelindeki tüm okullarda eğitime ara verilmesi talimatını verdi. Hastaneler, kiliseler ve bir okulun ciddi şekilde etkilendiğini ekledi.
Sağlık Bakanı Fernando Boyd, en fazla hasarın Cocle, Los Santos ve Herrera eyaletlerinde meydana geldiğini belirtti. Los Santos eyaletindeki Tonosi beldesiyle karadan ulaşımın tamamen kesildiğini vurgulayan Boyd, bölgeye havadan erişim yollarının araştırıldığını açıkladı.
Santiago şehrinde yayınlanan bir spor programının yorumcuları, deprem anına canlı yayında yakalandı. Stüdyodaki sarsıntı anları kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]