Nepal’de buzul taşkını sonrası meydana gelen sel felaketinde can kaybı 389’a yükseldi. Kurtarma çalışmaları sürerken binlerce çocuk acil yardıma muhtaç kaldı.
Nepal’de dün Himalayalar’dan kopan buzulun Bhotekoshi Nehri’ne ulaşmasıyla yaşanan sel felaketinde can kaybı 389’a yükseldi. Nepal Polisi, Bagmati Eyaleti’ne bağlı Rasuwa, Nuwakot, Dhading ve başkent Katmandu bölgelerinde toplam 466 kişiyi kurtardığını bildirdi. Felaket, ülkenin çeşitli bölgelerinde ciddi yıkıma yol açtı.
Nepal Başbakanı Balendra Shah, felaket bölgesine 13 binden fazla güvenlik personelini arama çalışmalarına katılmak üzere seferber ettiklerini açıkladı. Shah, hükümetin geçici barınaklar kurduğunu ve yaralı vatandaşlara ücretsiz tedavi sağladığını belirtti. Başbakan, önceliklerinin hayat kurtarmak, kayıpları aramak ve afetten etkilenenlere yardım ulaştırmak olduğunu vurguladı.
Hükümet yetkilileri, afet bölgelerindeki koordinasyonun hızla sağlandığını ve insani yardım ekiplerinin sahada aktif olarak çalıştığını ifade etti. Kurtarılan kişilerin sağlık durumlarının yakından takip edildiği ve gerekli tıbbi müdahalelerin yapıldığı belirtildi. Bölgedeki altyapı hasarının tespiti için de çalışmalar başlatıldı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yaptığı açıklamada Nepal’deki sel felaketinin 17 binden fazla çocuğu acil insani yardıma muhtaç hale getirdiğini duyurdu. UNICEF Nepal temsilcisi Alice Akunga, etkilenen bölgelerdeki çocukların hayatlarının kelimenin tam anlamıyla sular altında sürüklendiğini söyledi. Akunga, çok sayıda çocuğun hayatını ve sevdiklerini kaybettiğini belirtti.
Akunga, felaketten sağ kurtulan çocukların hastalık, yetersiz beslenme, şiddet ve sömürü riskleriyle daha fazla karşı karşıya kaldığını aktardı. UNICEF’in sahada destek sağladığını belirten Akunga, ihtiyaç sahibi her çocuğa ulaşabilmek için acilen daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Reklam & İşbirliği : [email protected]