1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben Yusuf Doğan. 1991 Kahramanmaraş doğumluyum. Takribi 16 senedir Ankara’da yaşıyorum. Öyle uçan, kaçan, zıplayan gibi ekstrem bir özelliğim yok. Sıradan bir insanım, iki gözüm, iki kulağım, bir burnum var. Pek biçimli olmasa da zannediyorum beni sıradan insan kategorisinde görünmemi sağlıyor. Okumayı çok severim, zira 33 yaşında bile hala bir okulda öğrenci olmam bunu gösterdiğini sanıyorum. Ancak, okumanın yanı sıra yaşamayı çok severim. Fiziksel anlamda nefes almak, sağlıklı yaşayabilmeyi kastetmiyorum. Onu herkes ister. Benim kastettiğim durum; daha çok yaşamayı yaşamak, yaşarken duygularını ön planda tutmak, nefes alırken sadece yaşamını sürdürebilmek için değil aynı zaman da duyumsadığın dünyanın bütün duygularını da içerine çekebilmekten bahsediyorum. Tabii bunları yaşarken kaleme almakta zevklerim arasında sayabilirim.
2. Kendinizi ne zaman yazar olarak tanımlamaya başladınız?
Kendimi yazar olarak tanımlayabilecek kadar büyük bir iddiam yok. Zira, edebiyata katkısı olmuş binlerce büyük yazarların yanında kendimi çaylaktan öte göremiyorum. Ben sadece görebildiğim ve görmek istediğim dünyayı insanların da görmesi için çabalayan birey olabilirim. Tabii herkes bunu kendine has yöntemleriyle yapar, ben yazarak göstermeyi tercih ediyorum. Hissedebildiğimiz dünyanın kelimelere yansımış hali iyi ya da kötü fark etmez bize bazı başlıca görevlerimizi hatırlatıyorsa, işte beni o kategoride tanımlayabilirsiniz.
3. Türkiye’de ve dünyada en beğendiğiniz yazar / yazarlar kimler?
Kalemine ve hislerine hayran olduğum onlarca yazar var. Bunları dile getirmeye çalışsam emin olun vaktimiz yetmez. Ancak, başlıca saymak istediğim benim için nadide yazar ve şairler Cemal Süreya, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Ahmed Arif, Cahit Zarifoğlu, Adil Erdem Beyazıt, Necip Fazıl Kısakürek, Sabahattin Ali, Şükrü Erbaş, Tarık Tufan, Serdar Tuncer, Sezai Karakoç, Ernest Hemingway, Tolstoy, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Oscar Wilde, William Shakespeare, Louis Aragon, Charles Bukowski… ve daha binlercesini sayabilirim. Bütün bu yazarların bende bıraktığı büyük izler vardır. Daha sayamadığım onca yazarın izlerini taşıdığım tartışılmaz bir gerçektir.
4. İlk kitabınızı bastırmayı ne zaman düşündünüz?
Bu soruyu net şekilde cevaplayabileceğimi sanmıyorum. Sanırım yazmaya ilk başladığımda kitap bastırmayı da düşünmeye başlamış olabilirim, ya da sadece yaşamak-yazmaktı asıl amacım, kitap fikri birden doğmuş olabilir. Öyle kitap çıkarmam için beni destekleyen kimse de olmadı. Birkaç arkadaşım sadece sevdiğim alanda daha fazla zaman geçirmemi önerdi o kadar. Hatta şuan bile çoğu çevrem kitap bastırmayı bırakmamı söylemeye devam ediyor. İlginç bir şekilde toplumumuzda insanların sevdiği işi yapmasını değil de, görmek istedikleri işe yönelmemizi isteyen bir zümre var. Bu tabunun acilen kırılması gerektiği aşikâr.
5. Ne tür okuyucu kitlesine hitap ediyorsunuz?
İnsana insan olduğu için değer veren bir kitle. Herhangi bir ayrım gözetmeksizin sadece insanlığı baz alarak çevresine bu minvalde hoşgörü gösteren bir topluluk. Bizi biz yapan asıl ve yegane olgu insanlıktır. Araya giren diğer ayrımcı duruşlar birbirimize hoşgörümüzü azaltır saygısızlığı ortaya çıkarır.
6. Kitabınızın teması nedir?
Kitabımın ana teması insandır. Bir insanın hissedebileceği duygular. Bilhassa garipliği, duygusal hazzı, acının veya mutluluğun insanda bıraktığı izler diyebilirim.
7. İlham kaynağınız nedir?
İlham kaynağım garip insanlardır. Gariplikten kastım tuhaf değil, daha çok mahzun insanlar. Yaşamak için asıl ihtiyacı olan isteklerine dertlenen ancak dertleri yaşama zevkinin önüne geçemeyen garip insanlar. İnsan kaygısını ekmek kaygısının üstünde tutan insanlar.
8. Okurlar eserinize nereden ulaşabilir?
Arama motoruna Alice’e Mektuplar kitabını yazıklarında bulabileceklerdir. Ayrıca Ritim Sanat Yayınları’nın sitesinde ve yakın zamanda İdefix, Kitapyurdu, D&R gibi kitap sitelerinden de temin edebileceklerdir. Kitapta her gönle girecek birkaç mısra bulabileceğinizden şüpheniz olmasın. Yakında çıkacak olan ikinci kitabımın da müjdesini şimdiden vermek istiyorum. Herkese yazılanların amacına uygun okumalar diliyorum.