Harekat Sonrası Savunma Sanayinde Millileşme
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ABD ambargolarının, yerli savunma sanayi üretimini stratejik hale getiren süreci tetiklediğini belirtti.
Yerli ve Milli Savunma Sanayinin Önemi
Görgün, Türkiye’nin güvenliği ve çıkarları açısından savunma sanayinin hayati önemine vurgu yaparak, ambargoların yerli ve milli savunma sanayinin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Milli Savunma Sanayinin Gelişimi
1973’te kurulan TUSAŞ, ardından ASELSAN ve HAVELSAN gibi şirketlerin kurulmasıyla Türkiye’nin savunma sanayine önemli yatırımlar yapıldığını belirten Görgün, 1980’li yıllarda milli savunma sanayinin kurulmasının öncelikli hedef olduğunu aktardı.
Ortak Üretim Süreci
Kıbrıs Barış Harekatı’nın milli savunma sanayisinin gelişiminin dönüm noktası olduğunu vurgulayan Görgün, savunma sanayisinde hazır alım döneminin sona erip ortak üretim sürecine geçildiğini belirtti. Savunma sanayisinin gelişiminde önemli bir adım olarak Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın 1985’te kurulmasının önemine dikkat çekti.
Milli Kaynaklara Dayalı Savunma Sanayi
Görgün, 2000’li yıllardan itibaren milli kaynaklara dayalı modern bir savunma sanayisinin oluşturulduğunu vurgulayarak, bu sayede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunda ve savunma ihtiyaçlarının karşılanmasında olumlu sonuçlar elde edildiğini açıkladı.
Türk Savunma Sanayisi ve Gelecek
Görgün, Türk savunma sanayisinin milli karaktere bürünerek ilerlemesinin ülkenin güvenliğine ve ekonomisine katkı sağladığını belirterek, bugün sunduğu milli teknolojilerle Türkiye’nin daha güvenli ve istikrarlı bir geleceğe doğru ilerlediğini ifade etti.