Kütahya Haberler Haber Ayaz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. VAKIF NASIL KURULUR?

VAKIF NASIL KURULUR?

admin admin -
24 0

VAKIF NASIL KURULUR?

 

Vakıf Kurmak için gerçek ya da tüzel kişiler başvuru yapabilir. Kurucu olan kişinin gerçek kişi olması durumunda fiil ehliyete sahip olması zorunludur. Tüzel kişiler tarafından kurulacak vakıflarda ise fiil ehliyetle birlikte ek koşul aranır.

 

Tüzel kişiliğin kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine dair bilgi yer almalıdır. Ayrıca vakfa malvarlığı özgüleyebilme konusunda da hüküm bulunması gerekir. Vakıf kurulurken 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 102. Maddesi dikkate alınır. Buna göre vakıf kurma iradesinin noterde düzenleme şeklinde yapıldığı görülürken resmi senet oluşturulur.

 

Vakıf Kurmak isteyenlerin yetkilendirilmiş Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığı ile hareket etmesi zorunludur. Tescil işleminin yapılabilmesi hukuk yolu ile mümkün olur. Sicile tescil işlemi yerleşim yeri mahkemesinde yapılmalıdır. Bu sayede vakfın tüzel kişilik kazanması sağlanabilir. Yetkili Asliye Hukuk mahkemesi tescili yapan organdır. Vakıf kurma iradesinin noterde düzenlenmiş resmi senetle ya da ölüme bağlı tasarrufla yapılması söz konusudur.

 

Vakıf Kurma

 

Resmi senetle kurulma ya da ölüme bağlı tasarrufla kurulma vakıf oluşturma aşamasında geçerli olur. Resmi senetle kuruluş işlemi gerçek ya da tüzel kişilerin noterde düzenleme ile yaptıkları işlemleri kapsar. Noterde düzenlenecek resmi senedin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne noter tarafından 7 gün içinde gönderilmesi gerekir.

 

Vakıf Kurmak ölüme bağlı tasarrufla da olabilmektedir. Vakfedenin vefatının ardından vakıf tescil edilmek üzere kurulabilir. Sulh Hukuk Hakimliği tarafından kurulan bu vakıflarda esas belgenin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi de 7 gün içinde tamamlanır.

 

Vakıf senedi içeriğinde yer alması gerekenler şunlardır:

 

l Vakfın adı

l Vakfın amacı

l Vakfın amacına özgülenen mal ve haklar

l Vakfın örgütlenme biçimi

l Vakfın yönetim şekli

l Vakfın yerleşim yeri

Vakıf kurulurken yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirim yaptığında merkezi sicile kayıt işlemi gerçekleşir. Bu işlemin ardından Resmî Gazetede vakfın duyurusu yapılır. İlanda yer alan bilgiler ise şunlardır:

 

l Vakfedenin ve vakfın ismi

l Yerleşim yeri bilgisi

l Vakfın amacı

l Vakfın mal ve hakları

l Vakfın varsa taşınmazlarına ait tapu bilgileri

l Vakfın organları

l Vakfın kuruluş senedinin tarihi ve sayısı

l Tescil kararını hangi mahkemenin verdiğine ilişkin bilgi

l Tescil kararının tarihi ile birlikte sayısı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir